Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Kérjük, támogassa Szövetségünk működését adója 1%-val! Köszönjük!

Adószámunk: 19635394-1-41

Domaházi Hagyományõrzõ Együttes

Domaháza a Hangony-patak völgyében, Ózd vonzáskörzetében helyezkedik el. Hegyekkel, dombokkal körülvett, elzárt település. A Domaházi Hagyományõrzõ Együttes 1971-ben alakult a Röpülj Páva mûsorsorozat hatására, s azóta is folyamatosan tevékenykedik. (1999 óta egyesületként mûködik) Gyûjti, õrzi és színpadra állítja a község népdalait, néptáncait és népszokásait. Az együttes elõször csak népdalokat énekelt citera-zenekari kísérettel, majd mûsorára tûzte a község néptáncait is: varvári-verbunk, karikázó, gyermekjátékok, medve-tánc és csárdás. Nagyon sok népszokás és táncalkalom volt a községben, ebbõl néhány még ma is él. Ilyenek a fonóház, a farsang (ijó-bál), búcsúi-bál, szüreti bál, regruta bál, lakodalom, kukoricafosztás, pásztor fogadás, disznótor, stb.
 
Domaháza a palócság keleti ágához tartozik, barkóságnak is hívják ezt a környéket. A népviselet egyszerû volt, nõknél mintás bõszoknya sok alsószoknyával, felsõrésszel, illetve ingváll, fehér blúz mellénnyel és fejkendõ „domaháziasan” megkötve. A férfiaké a csizmanadrág, fehér ing és mellény.
 
Az együttes mûsorán domaházi népdalok és néptáncok szerepelnek. Szerkesztett szokás-hagyomány mûsorunk: fonó, arató, szüret, regruta búcsúztató és az ijó-bál (farsang). Mindegyik mûsorban a domaházi népszokást dolgozzuk fel, valamint táncoljuk a karikázót, a vasvári-verbunkot és csárdást, illetve a medvetáncot is.
A táncokat ma is citerazenekarral kísérjük.
 
Az együttes alapítója és máig vezetõje Elek Menyhért nyugdíjas iskolaigazgató, a falu szülötte, a Kiváló Népmûvelõ kitüntetés tulajdonosa.
 
A citerazenekar vezetõje volt György Károly 1971-1981-ig és 1992-2001-ig. Elek Albert 1982-1991 vezette a zenekart.
 
Díjak, minõsítések
A csoport a KÓTA szervezésében hatszor vett részt minõsítésen, mindegyik alkalommal országosan kiváló minõsítést szerzett,
1978 – Népmûvelési Intézet – Nívódíj,
1999 – „az év együttese” címet – Muharay Szövetség és
1999 – Arany Páva díjat – KÓTA.
 
Az együttes rendszeresen részt vesz vonzáskörzetében rendezett, valamint regionális és országos folklór, kulturális és hagyományõrzõ rendezvényeken, találkozókon és fesztiválokon. Külföldön is többször szerepeltek: Szlovákiában, Romániában, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban.
 
1978-79-ben hatrészes filmszociográfiát készített a Magyar Televízió Domaházáról, melynek minden részében szerepelt az együttes, a kamerák két év alatt szinte minden szereplésükre elkísérték õket. A film rendezõje és operatõre Gulyás Gyula és János testvérek voltak. Az õsbemutató 1980. május 20-án volt Domaházán, a televízió a 2. mûsorban 1980. június 3-tól tûzte mûsorára. Domaházi népdalok szerepelnek a Pátria lemezen is, melyeket Dincsér Oszkár gyûjtött és énekeltetett három domaházi kislánnyal. 1997-ben a Domaházi Önkormányzat kiadta Elek Menyhért: Az a híres domaházi menyecske c. könyvét, mely 180 domaházi népdalt tartalmaz.
 
2001-ben az együttes 30 éves évfordulóján megrendezték a községben az I. Gömöri Népmûvészeti Találkozót öt hagyományõrzõ együttes részvételével.
 
2004-ben, a II. Gömöri Népmûvészeti Találkozón ugyancsak öt együttes szerepelt, köztük Lengyelországból Chorzów együttese is.
 
Terveik szerint 2006-ban, az együttes 35 éves évfordulójával egyidejûleg rendezik meg a III. találkozót.
 
Elérhetõség:
Domaházi Hagyományõrzõ Egyesület
Elek Menyhért
3627 Domaháza, Dózsa György út 152.
Telefon: 48/446-047
Fax: 48/446-001