Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Kérjük, támogassa Szövetségünk működését adója 1%-val! Köszönjük!

Adószámunk: 19635394-1-41

Akikre emlékezünk

Elhunyt Lami István

2010. január 22.

2010. január 14-én elhunyt Lami István, a magyarországi szlovákság kiemelkedő személyisége.
Emlékét szeretettel megőrizzük!

Lami István (1925. október 15.- 2010. január 14. Püspökhatvan) a magyarországi szlovákság kiemelkedő személyisége.

Tevékenysége rendkívül szerteágazó. Legátfogóbb a népművelői munkássága.
Az alapokat mestereitől – Muharay Elemér és Molnár István- tökéletesen elsajátítja. 1946-tól a magyar néptánc mozgalom jeles alakja. Számos néptánc együttesben táncol és két évig hivatásos szólótáncosként is szerepel. A Népművelési Intézet munkatársaként a népi együttesek irányító szakembere, országos néptánc fesztiválok szervezője. Hosszú ideig tevékenykedik a Magyarországi Szlovákok Demokratikus Szövetségében. Itt a hazai szlovákság kulturális életét szervezi. 1972-ben a Szövetség mellett létrehozza a Honismereti és Néprajzi Szekciót, s annak titkáraként néprajzi táborokat szervez és elindítja a hazai szlovákok tradicionális kultúrájának csoportos terepvizsgálatát.

Lami István kiemelkedő néprajzkutató, felgyűjti és publikálja a magyarországi szlovákok szokásait, dalait, meséit és balladáit. A gyűjtőmunkát valamennyi magyarországi szlovák nyelvszigetre kiterjeszti, s így megteremti a szlovák nemzetiség kultúrájának összehasonlító vizsgálatát.

Elismerések az utóbbi esztendőkben:
2000: Pilisszentkeresztért – Pre Mlynky Emlékére
2004: Életfa-díj
2005: „Za naąu národnost'” (Nemzetiségünkért) díj
2005: Pro Cultura Minoritatum Hungariae

Lami István a közelmúltig aktívan figyelemmel kísérte a magyarországi szlovákság kulturális életének történéseit és a betegsége sem gátolta abban, hogy szakmai tudásával támogassa a folkloristákat.

Lami Istvánt 2010. január 22-én (péntek) 14:00 órai kezdettel kísérjük utolsó útjára a püspökhatvani katolikus temetőben.

Vissza a hírekhez